A 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán* ismét elismerték a legjobb magyarországi vendéglátóhelyeket. Ezekről állítottunk össze egy kis ízelítőt.
A zsűri döntése alapján idén az Év Étterme a Rumour by Rácz Jenő lett, a Restaurant Best of The Best díjat pedig a Stand Étterem kapta. Az első alkalommal kiosztott Év Koktélbárja díjat a Black Swan Budapest, míg a Fenntarthatósági Díjat az őriszentpéteri Pajta nyerte el. A Pastry Shop Best Of The Best díjat a Mihályi Patisserie kapta, az Év Cukrászaként Menyhárt Attila vehetett át díjat, az Év Cukrászdája pedig a Málna The Pastry Shop lett.
Különdíjat kapott a magyar Bocuse d’Or csapat az Év Szakács Teljesítményéért, az Év Ifjú Séftehetsége a Rutin fiatal séfje, Pallag Dávid lett. A Dining Guide-Audi Életműdíjasa Pintér Katalin, a Gerbeaud Cukrászda és az azonos nevű cégcsoport tulajdonosa. Az Év Séfje az osztrák származású séflegenda, Wolfgang Puck, aki tavaly nyitotta meg első európai éttermét Budapesten. Az Év Éttermi Szervize díjat a Déryné vehette át, az Év Borlapja nyertese a Felix Kitchen & Bar. Az Év Innovatív Konyhája díját a Mák Restaurant kapta, az Év Ígéretes Étterme pedig a Szaletly Vendéglő és Kert lett.
Az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz minden évben összegyűjti azokat a vendéglátóhelyeket, amelyekért érdemes akár az ország legtávolabbi szegletébe is elzarándokolni. Az összehasonlíthatóság érdekében az étteremkalauz pontozási rendszere figyelembe veszi, hogy az adott étterem a kategóriájában elvárható színvonalhoz képest milyen teljesítményt nyújt és azt a szempontot is értékeli, hogy az étterem mennyire azonosítható az ígéreteivel.
Az idei év újdonsága a Best Of The Best minősítés, amit azon vendéglátóhelyek nyerhetnek el amelyek az ezt megelőző évek Étteremkalauzaiban minimum 3 évben is a kategóriájuk legjobb helyezését érték el. A Best Of The Best díjjal elismert vendéglátóhely, 2022-ben a Stand Étterem, a kategóriája TOP10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá esik.
A Széll Tamás és Szulló Szabina nevével fémjelzett Stand az elmúlt három évben egymás után nyerte meg az Év Étterme díjat. A decens megjelenésű, kozmopolita hangulatú csúcsétterem minden elemében kifinomult precizitással, erős „fine” gasztronómiai koncepcióval és világszínvonalú éttermi szervizzel fogadja vendégeit az indoklás szerint, emellett a Bocuse d’Or versenyeken elért eredményei miatt nemzetközi figyelmet is kap.
TOP10+2 Étterem:
- Rumour by Rácz Jenő
- Platán Gourmet Étterem
- Essência Restaurant - Tiago & Éva
- Salt Budapest
- Pasztell
- Borkonyha Étterem
- Babel Budapest
- Arany Kaviár
- Costes Restaurant
- 42 Restaurant & Bar
- Costes Downtown
- Laurel Budapest
*Forrás: Dining guide