Május végén rendezték meg az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét. A teljesség igénye nélkül következzen pár azokból a vendéglátóhelyekből, amelyekért érdemes lehet a konyhaművészet kedvelőinek országjárásra indulniuk.
Az Audi – Dining Guide Év Étterme díj nyertese a frissen 2 Michelin csillaggal jutalmazott tatai Platán Gourmet Étterem. Pesti István séf az elmúlt években bizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. 2021-ben az addigi Platán formáció új koncepcióval, a Platán Gourmet étteremmel gazdagodott, mellyel a séf egyértelműen egy ízig-vérig kiemelkedő minőségű gasztronómiát bemutató helyet hozott létre. Konyhája nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gasztronómiai gondolkodásmódot képvisel. A 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.
Az Év Alternatív Vendéglátóhelye a miskolci Il BAFFO by Avalon, mely az indoklás szerint nívós enteriőrjével, a casual lounge-ok hangulatát idéző atmoszférájával jól igazodik a „nappali vendéglátás” műfajához. A titok nyitja a részben önkiszolgáló, és részben à la carte rendszerben működtetett éttermi koncepció. Az Il Baffo választéka a komolyabb szállodai brunch-ok választékával vetekszik, a kínálat széles skálán mozog.
Az Év Innovatív Konyhája címet az esztergomi 42 Restaurant szerezte meg. 2022-es megnyitását követően a 42 Restaurant rögtön berobbant a hazai fine dining éttermek világába. Az étterem gasztronómiai felfogásmódját az ismert séf, Barna Ádám képviseli társtulajdonos-séf pozícióban, aki az utóbbi évek magyar gasztronómiai életének egyik nagy felfedezettje. Érthető, progresszív jegyeket felmutató konyhája népszerű a gourmet stílust kedvelők körében. Az alapvetően csak degusztációs menüt kínáló étterem a hazai, vidéki kisvárosi éttermek gondolkodásmódjától eltérően bátor, a kortárs világkonyha népszerű ételeinek egymás mellé rendelésével és esetenként azok fúziójával operál.
Az Év Szerethető Étterme a balatonszőlősi Casa Christa Étterem, amelynek konyháját Gerstmayer Benjámin és Kovács Edit séfek irányítják. Az Év Cukrászdája díjat a Málna The Pastry Shop vihette haza, másodszor.
További díjazottak:
Az Év Séfje Szulló Szabina és Széll Tamás, az Év Szervizembere Németh Gergely a FELIX Kitchen&Bar-ból. Az ifjú séftehetségeket idén is díjazták, közülük Dalnoki Bence vihette haza az elismerést, az Év Sommelier-je Díjat pedig Becker Gábor tudhatja magáénak a KOLLÁZS – Brasserie&Bar-ból.
Az Év Borlapja Díj nyertese a BOTANIQ Turai Kastély & Clarisse étterem, az életműdíjat Zsidai Ilona nyerte el. A tavaly alapított új díjkategória, a Dining Guide Best of the Best oszlopos tagjai a Stand és a Mihályi Patisserie maradtak, továbbra is kiemelkedő minőséget képviselve a hazai gasztronómia életében.
Az Audi-Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz idén nem csak a fine dining éttermeket és cukrászdákat látogatta végig, de 25 ötcsillagos szállodát is tesztelt, melyek zöme a fővárosban található. Ebből született az a TOP 10-es lista, melynek élén idén a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest végzett.
Forrás: Dining Guide